duminică, 3 decembrie 2017

CASATORIA

Conform calendarului e deja iarna, insa conform vremii de afara, pentru ca ploua int-una de cateva zile, inca e toamna...
Eu insa dupa ce mi-am scos de la naftalina cuvertura de blana de caprita, primita ca zestre de la mama, m-am ghemuit sub ea si m-am apucat sa rasfoiesc carti... Cu gandul la mama, cu gandul la viata mea inainte sa ma casatoresc, cu gandul la viata mea de acum...

"Un intelept spunea: Omul dinauntru se aseamana cu o rana care nu se inchide niciodata, oricat plasture am pune". Si pe rana punem ulei, iar nu sare. Cu alte cuvinte, nimeni nu vrea sa fie mustrat si ocarat. Si pruncul, si batranul de o suta de ani vor mangaiere. Si femeia vrea la fel, ca si barbatul ei. Cuvintele tale aspre sunt sabii care zgandaresc rana sotului tau. "Cuvintele tale sunt mai taioase decat sabia ta" (W. Shakespeare). Si ocarile sunt sabii."
"Aricii...Acestia, asa cum merg, incet-incet, sunt foarte atenti. Fiecare ia aminte la tepii lui, ca sa nu raneasca corpul sensibil al celuilalt. Astfel, de vreme ce iau seama amindoi, cu toate ca sunt plini de tepi, nu se ranesc reciproc, ci convetuiesc armonios, strans imbratisati. Vietuiesc in iubire si cu iubire, deoarece se stradiuesc, doresc acest lucru. Si sotii daca vor, pot vietui in armonie, fara sa se "manance" si sa se intepe reciproc (aricii reusesc acest lucru!). Este de ajuns ca fiecare sa ia seama la propriile patimi si neputinte, spre binele tovarasului lor. Poetul spunea: "Aici nu este vorba ca eu sa fiu mai presus decat tine, sau tu  mai presus decat mine, ci ca fiecare sa se arata mai presus decat el insusi!"
"Nu mai merge asa,ma voi desparti de ea!"...Te-ai gandit ce spui? De cine te vei desparti? De tine insuti? Si cei doi vor fi un trup, spunea Dumnezeu (facerea2,24). Uiti ca esti un trup cu tovarasa ta? Ceea ce Dumnezeu a facut unul, prin casatorie, omul nu are dreptul sa faca iarasi doi prin divor, spunea insusi Mantuitorul Iisus Hristos. Sfantul Ioan gura de Aur tuna: " Nu ai indreptatire sa o alungi pe sotia ta, pentru ca ea este trupul tau! Si, asa cum nu poti sa tai trupul tau si sa-l arunci, la fel nu poti s-o arunci pe sotia ta! Esti dator s-o iubesti ca pe trupul tau. Asadar te plangi ca n-o ai buna pe sotia ta? Fa-o tu buna! Fa-te tu in final un sot bun! Desigur ca socotesti ca esti bun, sotul ideal. Atunci de ce n-o rabzi pe sotia ta capricioasa? Unde se vadeste bunatatea ta?"
Trandafirul este frumos, dar are si ghimpi. Cu toate acestea nu-l aruncam la gunoi, ci-l pastram in maini, cu bucurie, pentru ca nu ne legam de tepi, ci de floare si de mirosul lui placut. Sa ne purtam macar in acest fel (ca si cu trandafirul neinsufletit) si cu tovarasul nostru, care inseamna ceva incomparabil mai mult decat neinsufletitul trandafir. Macar!"

O carticica mica, de doar 100 si un pic de pagini, dar cu un continut minunat.
CASATORIA, de Arhimandrit Vasile Bacoianis.


In spertanta ca va fi cuiva de folos...


5 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut Laura. Si mie place sa citesc lucruri frumoase despre casnicie, mai greu e cand trebuie sa pun in practica cele citite...

      Ștergere
  2. Frumos.Intr-adevar casatoria se pastreaza cu multa iubire si intelegere pentru cel de langa tine pe care tu singur l-ai ales (din dragoste ,se presupune).Nu este o intrecere sau o competitie intre doi concurenti ci o munca in echipa cu partenerul tau de drum ,pe care l_ai ales sa iti fie tovaras in toate de-a lungul vietii voastre.Asta mi-a dovedit experienta acumulata in cei 33 de ani de casatorie fericita in care multele noastre bucurii traite impreuna au reusit sa acopere greutatile si incercarile prin care am trecut ca familie.Multa intelegere si bucurii traite impreuna va doresc.Doar astea conteaza si astea raman intiparite in suflet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 33 ani de cansnicie? :) ce frumos, avem ce invata...Multumesc pentru urare. Incercam si noi, asa cum putem sa pastram buna intelegere :) cateodata e mai greu, cateodata mai usor...dar invatam!

      Ștergere