miercuri, 21 decembrie 2016

SA NE ORGANIZAM (prima parte) !



A te ingriji de casa,  este mai mult decat a face curatenie, a gati, si a spala haine. Este vorba despre a cultiva in casa ta un spirit de caldura, confort si iubire pentru cei dragi.

Un plan de organizare a casei, te ajuta sa mentii ordine in locuinta ta, te ajuta sa duci o viata armonioasa si linistita.

Organizarea am inceput-o cu planificarea lunara. Intr-un calendar, pe care il am mereu la indamana pun un semn la zilele in care avem orice fel de sarbatoare, religioasa, zi de nastere, petrecere la care suntem invitati...



Dupa acest pas, trecem la organizarea treburilor casnice. Casa fiind mare, m-ar obosi mult daca zilnic as aspira, as da cu  mopul, as sterge praful. De aceea m-am gandit ca ar fi ok sa repartizez aceste sarcini pe zile. Mi-am pus cateva intrebari referitor la activitatile casnice: de cate ori pe saptamana ar trebui sa aspir, sa dau cu mopul, sa sterg praful, ca sa ma bucru de o casa curata, dar in acelasi timp sa nu ma istovesc facand ordine?



Dupa ce am clarificat de cate ori pe saptamana e nevoie sa fac aceste treburi casnice, le-am repartizat in felul urmator: 



Lunea este o zi dupa weekend si e necesar sa aspir toata casa, sa sterg praful, sa spal rufele care s-au adunat pe parcursul zilelor libere. 

Am dat si un nume acestor activitati :) “CASA CURATA”. Finalul arata asa:


Vineri, inainte de weekend, cand urmeaza 2 zile in care ne odihnim si petrecem mai mult timp in famile, am stabilit un fel de curatenie generala in care le fac pe toate: sterg praful de pe suprafete, aspir toata casa si dau cu mopul.
In weekend nu am nici o activitate de genul calcat, aspirat, sters praf...
Prefer sa dedic toata atentia mea familiei. E pacat sa consum 2 zile in care toti suntem acasa, facand curatenie.

Toate astea le-am incorporat intr-o agenda care mi-a devenit un instrument foarte util in organizarea mea :)





”Nimic nu este prea dificil de facut, daca imparti in pasi mici ceea ce ai de facut.”
 Henry Ford

Spor la planificare!

13 comentarii:

  1. Cat de faina e ideea, iar cum sunt eu, o persoana vizuala, ideea asta cu pictograme ma atrage mult :). Mult succes!

    Sunt curioasa ce flori sunt in vaza, sunt naturale? Nu cred ca am vazut vreodata flori de acest gen, decat prin reviste...

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc ca ai citit despre metoda mea de organizare. Cat ma bucur ca ti-a placut ideea cu pictogramele. Si eu sunt o persoana vizuala :)
    Cred ca mi se potriveste proverbul „O imagine valorează cât o mie de cuvinte” :)))
    Florile nu sunt naturale, desi nu sunt adepta chestiilor artificiale mai ales in cazul florilor, acestea chiar mi-au placut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai, mi se pare ca esti zana curateniei cu o bagheta magica. Te-as lua la mine acasa! :) o sa incerc sa ma organizez si eu dupa modelul tau. Imi place si caietul si plansele. Plus ideea cu zilele de nastere mi se pare geniala!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc! Suna bine, dar o zana a curateniei nu cred ca sunt :) Mai organizata si mai linistita, DA! Bafta la organizare! Pentru mine metoda functioneaza!

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc! imi este de folos ce ati postat aici..de unde ati luat pictogramele?

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu mare drag! Pictorgamele le-am facut eu, jobul meu este legat de design grafic si asta mi-a permis sa mi le fac singura :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce faina e ideea cu pictogramele...eu tot aveam in plan sa fac ceva de genul asta pentru fetita.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si mie mi s-a parut la fel. Parca sterg praful mai cu spor cand vad in agenda pictograma cu manuta :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoasa organizare...eu ma folosesc de bullet journal, deocamdata sunt la inceput dar totusi imi place mult. Succes cu organizarea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc, la fel si tie in modul tau de organizare :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce idee buna!Cu siguranță voi pune și în practică!

    RăspundețiȘtergere