sâmbătă, 21 ianuarie 2017

De prin carti...

Evadare si confort...

Nu e nimic nou sub soare cand se spune ca e  bine sa citesti...dar cel mai genial e sa vrei sa REcitesti. Asta  e testul! Dupa ce termin o carte si imi zic ca as reciti-o, e semn ca mi-a intrat la suflet :)


"Daca vrei sa-mi dezvalui ce-i in inima unui om, nu-mi spune ce a citit ci ce anume a recitit."
Francois Mauriac

Eu obisnuiesc sa recitesc. Chiar daca stiu deja continutul, recitind cartea peste un timp, o redescopar altfel.
Eu si lectura avem o relatie aparte, cand eram mica "nu ne-am simpatizat" :)) Sora mea, inca de pe atunci cititoare inraita, facea un siretlic cu mine care a dat roade mai tarziu. Imi citea dintr-o carte cu povesti si o inchidea exact la momentul culminant refuzand sa-mi spuna continuarea. Eu manata de curiozitate, trebuia sa iau cartea si sa citesc singura. Spre dezamagirea ei nu faceam asta :( 
Acum insa, luam cu incredere cartile una de la alta si deseori ne intrebam: "Tu ce mai citesti?"

As reciti cu drag cartea "Nu te mai suport" de Arhimandrit. Vasilion Bacoianis

" Unii dintre noi zic: Daca as fi fost departe de lume, in manastire, in pustiu, as fi propasit in virtute, as fi devenit sfant! O astfel de parere este gresita! "Marea este pretutindeni sarata! " spunea o vorba din popor, intelegand ca pretutindeni este diavolul, care ridica ispitele...
Ar trebui sa intelegem ca nu este devina mediul inconjurator - locul, semenii - pentru ca nu inaintam in virtute, ci propria noastra lenevire. Pur si simplu, nu luptam ! Fara lupta si in Rai sa fim, vom cadea duhovniceste, asa cum s-a intimplat cu Lucifer, aflat langa tronul lui Dummnezeu, si cu Adam care se gasea in Rai.
Dimpotriva daca ne luptam, si intre talhari sa vietuim, ne vom inalta duhovniceste si ne vom sfinti."
. . . . . . . . . . . . . . .

"Nimeni nu s-a suparat vre-odata ca pe din afara castanele au ghimpi care inteapa, ca nucile au coaja groasa verde, care inegreste mainile, ca migdalele au invelis tare, care trebuie spart, si nimeni nu a incetat sa le manance pentru ca aceste fructe creaza greutati la curatat, ci fiecare in liniste, inlatura ghimpii cei din afara, indeparteaza coaja greu de curatat si se bucura de fructul gustos. 
De ce oara nu se intimpla acelasi lucru si in reltiile noastra cu semenii? De ce sa nu ne ingrijim cu aceeasi liniste si rabdare, calm si simplitate, de aflarea frumusetii ascunse a semenilor, care exista cu siguranta in toti?
Cand il iubesti pe aproapele tau, admiri "diamantul" care se gaseste inlauntrul lui si inima ta se bucura. Cand nu-l iubesti, te agati de "pietrele" si de "maracinii" lui si-ti imbolnavesti inima"

Dupa aceasta cartea nu ai cum sa nu iti schimbi macar un pic atitudinea fata de oamenii din jurul tau, fata de acei care te enerveaza sau te irita prin comportament. 

Coltisor pentru citit...
"Nu e nimic rau sa citesti o carte care iti place o data si inca o data. Cand faci asta, cuvintele patrund in tine, devin parte a ta, in felul in care cuvintele dintr-o carte citita o singura data nu o pot face."
Gail Carson Levine

Recomand cu drag recitirea cartilor bune!

10 comentarii:

  1. Si mie imi place mult sa recitesc! Cartile mele arata ca niste cursuri! :)) intr-adevar cartea amintita de tine merita recitita!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita Ioana. Si eu deseori imi fac notite din carti :)

      Ștergere
  2. Să ştii că şi eu mi-am propus să recitesc câteva cărţi citite cu ani în urmă...sper să şi reuşesc....până una alta te voi adauga în lista mea de bloguri pe care să le răsfoiec şi să mă delectez. Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bafta sa reciti cartile pe care ti le-ai propus. Mi-ar face placere sa imi recomanzi din ce citesti tu :) Multumesc!

      Ștergere
  3. Ce frumoasa carte!! Am sa o caut în librărie! Mulțumesc! Ma bucur ca ai mai postat!Îmi place sa te citesc!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Și sa te întreb! De unde ai luat dragutenia de cana? I love it!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este preferata mea :) Am luat-o mai delumt de la un magazin "Cahrisma".

      Ștergere
  5. Re-cititul ma bucura uneori mai mult decat cititul :) cartile preferate trec printr-un ciclu anual de re-citire si, intr-adevar, cele mai bune reusesc sa te surprinda si a 20-a oara

    RăspundețiȘtergere