miercuri, 18 octombrie 2017

Casnicia este osteneala


"As condamna atmosfera “de infrumusetarea” si “cosmetizarea” a casatoriei, realizata de anumiti specialisti. Acestia se refera la casatorie cu cuvinte frumos alese, folosind o imagine de poveste, incercand sa o adapteze valorilor societatii de consum;
ei vorbesc despre baiatul bun de 25 de ani, om de success, care se casatoreste cu frumoasa si buna fata de 25 de ani si traiesc la casa lor, in conditii bune, cu doi copii, cu masinuta lor, cu casuta lor de vacanta, cu toate aparatele care le infrumuseteaza viata. O asemenea falsa si dulceaga parere despre casnicie nu are nici o legatura cu viata bisericii. Biserica leaga casatoria de martiru. Parintii bisericii descriu viata celor casatoriti ca pe o foarte serioasa raspundere, ca pe o problema dificila. Casnicia este o osteneala si o virtute luptatoare, iar cel care se va antrena bine, dupa stiinta cea buna, intra pregatit in lupta. Familia este locul in care se formaze personalitatea omeneasca, aceasta se va duce in lupta, in arena, in societate si o va influenta in mod direct.
Dorinta principala al celor ce se gandesc sa se casatoreasca este acela de a reusi o convietuire imbucuratoare, o convetuire multumitoare.
Transformarile vietii ne arata ca lucrurile stau cu totul altfel. 
Vremea nasterii unui copil, aceasta aduce cu sine si posibilitatea ca sotia sa moara la nastere. In unele cazuri chiar se adevereste si pana sa sarbatoareasca nasterea copilului, bucuria se transforma in plangere…
Sa presupunem  ca pericolul nasterii trece si copilul se naste, ca o imagine a frumusetii parintilor. Acum credeti ca s-a indepartat de tot cauza supararii? Nu, pentru ca acum au frica provocata de copil, nu cumva sa i se intimple ceva rau, nu cumva sa se imbolnaveasca, sau orice alt pericol…
Daca durerea si chinul se gasesc si in cele care par bune, ce sa ne mai gandim la celelalte? Este mare si nefericirea celor care desi par in bunastare, au tristeti legate de viata lor din motive diferite.
Astfel, multe si diferite sunt relele pe care le presupune casatoria, deoarece exista intristare si cand se nasc copii si cand nu se nasc, si cand traiesc si cand mor. Pe de o parte unul are multi copii si nu are destula mancare, iar altul simte lipsa urmasilor care ar mosteni marea avere, si gadeste ca e fericita starea celuilalt care are mult copii. Nimeni nu vede motivul pentru care celalalt sufera. Unuia ii moare fiul cel mai iubit, in timp ce celuilalt ii traieste fiul depravat, si amindoi plang…
Cel care se apropie de casatorie cu asteptarea ca ii va asigura desfatari usoare si satisfactii narcisisite va cunoaste cu siguranta o dezamagine ingrozitaore cand se va lamuri ca Taina Casatoriei nu doar nu asigura aceste desfatari ci presupune o dramatica transformare a sinelui…"

CASNICIA, dificultati si solutii. Colectia PSIHOTERAPIA ORTODOXA.

5 comentarii:

  1. Sunt momente in care nu pot vedea viata ca pe un dar, ci ca pe o sansa la nefericire. Fricile mele, micile necazuri, nemultumirile mele legate de diferite aspecte ale vietii, ma deprima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ce spui Laura. Cartile despre casnicie pe mine m-au ajutat sa vad lucrurile un pic altfel si sa gasesc un sens la aceste mici necazuri
      de care ne ciocnim zi de zi. Multa rabdare, putere si bucurie iti doresc draga mea!

      Ștergere
  2. Unii se grabesc sa-mi judece stapanirea de sine ori credinta in Dumnezeu. Eu cred in Dumnezeu, dar de asemenea, cred ca e ocupat cu treburi mai importante.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa este!Casatoria, cresterea copiilor...sunt oglinzi in care te privesti zilnic. Acolo iti vezi neputintele,acolo trebuie sa te straduiesti sa fii mai bun pt ceilalti.

    RăspundețiȘtergere