marți, 1 mai 2018

Planificarea saptamanala

Recent am facut o descoperire in materie de planificare saptamanala. Acest tip de planificare cu timpul s-a dovedit a fi cel mai util si productiv mod de a ma organiz.

Planificarea saptamanala imi da ocazia sa fac o schema a celor 7 zile din saptamana. Datorita faptului ca activitatile sunt gandite din timp, devin foarte eficienta si ma eliberez de multe batai de cap.
Din propria experietna pot sa zic ca simti o oarecare odihna la gadnul ca am totul programat si stiu exact ce mi-am rezervat pentru fiecare zi din saptamana, pentru ca la drept vorbind oboseala vine si de la prea mute griji, de la stres, iar un regim dezordonat devine stresant.

Totusi exista si un minus...
Cel mai descurajant in aceste planificari, sau ce face ca lucrurile sa nu mearga si sa renunti sa mai planifici, este...cine credeti ca este? NEPREVAZUTUL, da...acesta este "dusmanul".
Mie mi s-a intimplat sa imi notez din timp, sa ma gandesc minutios la saptamana care urmeaza, sa imi aleg activitatile potrivite pentru fiecare zi din saptamana si totusi la sfarsitul saptamanii sa vad ca toate sunt cu susul in jos. De fapt asta se intimpla pentru ca in unele zile apar tot felul de plecari, vizite, sau decalari majore de program care nu depind de mine, si te uiti la ceas ca e deja tarziu, te utit si la planificare si vezi ca lucrurile nu stau deloc asa cum le-am gandit. O varianta ar fi sa inghesui intr-o zi mai multe sarcini si sa salvez oarecum situatia. Cand este cazul chiar practic aceasta metoda de a transfea sarcinile dintr-o zi in alta zi, ca sa nu perturbez ritmul treburilor casnice. 
Acum insa o sa incerc sa fac abstractie de acest neprevazut, care se intimpla din cand in cand si o sa imi pastrez in minte amintirea saptamanilor bine planificate, si cu toate activitatile duse la bun sfarsit.

De ceva timp am alocat o intraga coala A4 din agenda mea, anume pentru planificarea saptamanala.
Incep cu duminica, da! pentru ca duminica este acea Mica Inviere, si in functie de cum vreau sa arate ziua mea de duminca, incep sa repartizez activitatile in celelate zile. Imi place ca Duminica sa am curat in casa, frigiderul aprovizionat, sa am florile udata, sa am rufele spalate (daca mai este ceva prin cos nu e problema), imi pace duminica sa am gatit, si mai ales sa am vre-un chec, sau ceva bun facut de mine in casa. Si imi place ca duminica, sa fiu oarecum ingrijita si eu, sa am parul curat, haine proaspete.
Si nu in ultimul rand duminica dimineata imi place sa megem la biserica :) Parea prea ideal acest tablou, nu-i asa? Mie mi-a reusit de cateva ori, si tot ma lupt sa se intimple asta mai des.

Pe langa repartizarea activitatilor pe zile,  imi stabilesc si o mica lista cu obiective saptamanale, si mai nou imi aleg si o lectie a saptamanii. Aceasta din urma a luat nastere de la frustrarea mea de a tot sublinia prin carti, de a aduna citate si idei care imi plac mult, cu gandul ca o sa vina ziua cand o sa revin la ele, si de fat asta nu se intimpla aproape niciodata. De aceea "Lectia saptamanii" consta anume din mici fragmete extrase din carti, ideea carora as vrea sa o retin, citind in fiecare zi fragmenul ales.

Spor la plaificare si bafta in lupta cu NEPREVAZUTUL, eu inca sunt in cautare de strategii :)


Urmatoare postare voi prezenta in mod practic, o planificarea de-a mea pe o intraga saptamana, cu tot cu meniu, cu tot cu obiective si lectia saptamanii.






4 comentarii:

  1. Daniela, îți mulțumesc pentru toate aceste informații. Pe mine (personal) mă ajută mult (fiind o persoană agitată și dezorganizată). Te felicit pentru blog!

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte tare!!! de pus in practica si de mine...

    RăspundețiȘtergere