luni, 18 iunie 2018

CASA sau BLOC?


Mi s-a invit ocazia sa am grija de casa de la tara. O saptamna am hranit gainusele, si curcanii, am gradinarit, am udat...am petrecut mai mult timp cu ciobanescul nostru.

As vrea sa povestesc cateva avantaje observate de mine ale unei vieti la curte:

 - Ca esti mai aproape de natura. Ai sansa sa mananci mai ecologic. Daca la bloc ma simt ca un spectator, sau ca intr-o colivie unde natura o vad pe gem, la casa pot sa zic ca ai un contct direct cu toate.

- Ai acces la verdeata, la aer curat, la lumina naturala ori de cate ori vrei. La bloc iti programezi un timp special pentru asta sub forma unei iesiri in parc.

- Mai multa miscare, mai mult de munca, dar si satisfactia este pe masura.

- Casa cu curte iti ofera o oarecare independenta, si alimentara si energetica. Niciodata nu mori de foame, un fir de marar, un ou de la o gainusa, un morcov, niste ceapa, un cartof...ceva, ceva tot se gaseste...La bloc depizi de piata si de magazine.

- La cumparaturi pui mai putine in cos. Pentru ca o parte din produse, oua, patrunjel, marar, ceapa verde, dovlecei...si multe eltele nu e nevoie sa le cumperi pentru ca le ai in gradina.

- Ai satisfactia lucrului facut cu propriile maini. Atat in gradina cat si prin curte. Asta te determina sa pretuiesti mai mult, sa arunci mai putin...

- Ai posibilitatea sa reciclezi...Off...de cate ori nu mi s-a intimplat la bloc sa ma uit in galeata de gunoi si sa ma gandesc, "uite niste resturi de care s-ar bucura un animalut". Poti sa reciclezi si hartie, carton, ambalaje care ard, resturi de mancare, si multe alte chestii... As cocheta si cu ideea de compost.

- Ai mai mult spatiu. E de vis sa ai o mini bucatarie chiar in aer liber, poti sa faci gratar, sa chemi prieteni, sa nu fie nevoie sa platesti nota la final, sa stai cat vrei la povesti...

- Activitati pentru copii, la casa ai cu ce sa le ocupi timpul.

Momentan acestea sunt avanajele gasite de mine....desi sunt sigura ca mai sunt si altele.

As prezenta si cealalta parte a monedei, adica cateva dezavantaje.

- Casa necesita mai multi banuti ca sa o intretii. Ca sa incalzesti o casa iarna este mai costisitor ca la bloc. Ai senzatia ca este un sac fara fund, mereu ceva se strica, mereu e ceva de facut...dar acest lucru cu putina intelepciune se poate rezolva. 

- Esti legat...da, asta e cuvantul, casa are nevoie de tine, trebuie sa fii prezent la tot ce se intimpla in casa si pe langa casa, mai ales daca sunt si animalute. De ex, la bloc daca inchizi si pleci pentru o saptamana, nu se intimpla mare lucru, la casa insa nu este asa, trebuie prezenta ta, sau delegi unele trebuiri altcuiva (contra cost).

- Transportul, depinzi de masina. 

- La un moment dat s-ar putea sa te simti izolat. Iesirile in oras nu ti le poti permite atat de des, prietenii nu vor fi mereu dispusi sa faca drum pana la tine (in cazul cand stai la ceva distanta de oras).

- S-ar putea sa si un aspect mai natural, ca sa nu zic neingrijit :)) Din cauza treburilor casnice mai solicitante, lucru in gradina, ...aspectul fizic il vei tine in limita strictului necesar ca si ingrijire. In schimb vei avea plamanii oxigenati, un tonus bun si fara sala si rosu natural in obraz :)

Ca sa stai la casa, trebuie totusi sa indeplinesti anumite conditii. Casa nu e chiar pentru toata lumea, trebuie sa iti placa un astfel de mod de viata.

- Prima conditie este sa iti placa natura, sa simti o chemare pentru tot ce e natural si ecologic, sa iti placa liniste. Si pana la urma sa iubesti, da sa iubesti pamanul pe care traim, sa exploarezi putin din tainele lui, la bloc nu ai cum sa faci asta.

- Sa fii dispus sa lucrezi mai mult fizic. Mai ales in curte.

Sa ai un job cu mai putine ore, poate pare banala aceasta conditie...dar daca lucrezi 12 ore pe zi...nu o sa ai timp sa te ocupi de toate cele ce tin de casa si curte, nici  macar in parte, gazonul nu isi are rostul, ca nu o sa ai timp sa te bucuri de el, asta este doar un mic exemplu.







4 comentarii:

  1. Ai punctat fff bine totul...pt noi e importanta independenta...stii buba mea, chiria, de retul nu mi-e frica la casa. Mereu mi-a placut natura...desi la inceput nu vom exploata tot pamantul o sa ador sa ma trezesc dimineata si sa merg cu picioarele goale prin roua...iar fetitele, o, doamne ce le place sa mai alege afara. Isi fac planuri sa isi puna flori, seminte...joaca in nisip, trambulina...Una din ele vrea fairy garden sa-si faca...toti abia asteptam sa nu mai urcam scari.
    te imbratisez si ma bucur ca te-ai aerisit la casuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este molipsitor entuziasmul tau :) foarte bine ca aveti planuri. Am incercat sa punctez in mare parte realitatea asa cum este, am gustat tare bine si din viata de la bloc si de la curte, toate sunt din proprie experienta.

      Ștergere
  2. In trecut preferam blocul, in prezent prefer casa.

    RăspundețiȘtergere