miercuri, 31 mai 2017

Obiceiuri bune

Luna care a trecut o declar "luna calatoriilor"  dupa cum s-a si vazut in postarile de pe blog :). Nu prea am avut parte de suficiente zile petrecute acasa si am fost departea de a bifa toate treburile casnice, de data asta lucrurile chiar mi-au scapat de sub control, in schimb m-am ales cu experiente frumoase.
Totusi intre doua bagaje facute am reusit sa-mi intocmesc si planul pentru iunie.


Am un vag sentiment ca nici luna aceasta nu o sa bifez toate activitatile din planificare, dar macar sunt linistita ca e acolo si oricand pot sa apelez la ea, pentru ca stiu ca functioneaza si e un instrument genial (pentru mine cel putin).
Este o planificare cu multe evenimente, dintre care si mult-asteptata mea plecare in Moldova :) 

Ziceam de obiceiuri.... se spune ca ele iti definesc caracterul. Pe vremea cand aveam o pasiune pentru cartile de dezvoltare personala am citit despre importanta obiceiurilor bune, care facute in mod regulat, cate putin in fiecare zi (dar in fiecare zi!), in timp iti aduc rezultate frumoase.

M-am gandit sa scriu aici despre cele 5 obiceiuri ale mele, de care ma tin zilnic (cu foarte putinte exceptii) , si pe care le am de ani buni, cu mici imbunatatiri de la an la an.

1.Rugaciunea (macar cea de dimineata si seara).
“Omul care-si face seara rugaciunea e un capitan care pune santinele.”
 Charles Baudelaire
"Rugaciunea de dimineata ne ofera ocazia de a aduce in fata lui Dumnezeu grijile si nevoiele noastre, inainte de a ne imbarca in aventura activitatilor de zi cu zi. Deasemenea, ea ajuta pe fiecare sa "caute cele de sus", facandu-ne sa privim agitatia si solicitarile zilei dintr-o perspectiva spirituala. Pe de alta parte, rugaciunea de seara este o ocazie pentru noi de a analiza ziua care tocmai se incheie, de a marturisi pacatele si de a multumi pentru reusite."

2.CITITUL zilnic! Nu articole de pe net, ci o cartea, macar 3 paginig pe zi si tot e bine. 3 paginig azi, 3 pagini maine si uite asa la sfarsit de luna ajung sa bifez o carte intreaga.

“Nu trebuie sa arzi cartile pentru a distruge o cultura. Tot ce ai de facut este sa opresti oamenii sa le citeasca” Ray Bradbury


3.Working on my dream (daa, am un vis la care incerc sa lucrez zilnic, o activitatea pe care atunci cand o fac simt ca timpul sta in loc, mai degraba e o pasiune desprea care poate ma mobilizez sa scriu un articol separat). Cred ca fiecare are o pasiune, sau un hobby fie ca e vorba despre gradinarit, crosetat sau chiar jobul.

4.Baut apa. Apa, mai ales cea cu lamaie (numita apa alcalina) este un medicament pentru orice. Cu apa cu lamaie imi incep dimineata (dupa agheasma si anfura). Apa cu lamiae beau cand ma doare capul. Apa beau dupa cafeaua de dimineata. Eu chiar cred in puterea APEI. Daca e nevoie, apa beau si cand mi-e foame : )). Si dupa o masa copioasa, la un anumit interval de timp daca beau apa totul se remediaza, apa spala organismul pana la urma. Chiar si cand calc haine, intre doua tricouri calcate iau un gat de apa, beau apa si cand stau la birou. Singurele momente cand nu beau apa sunt: inainte de somn (sa nu solicit rinichii) si cand fac plimbari lungi sau calatorim (momente cand accesul la WC devine mai complicat :)). Poate pare hazlie treaba cu apa, dar eu ii simt efectele benefice.
Si ma bucur ca am reusit sa imi fac un obicei din asta.

5. Miscare (eu ii zic gimnastica, care nu are nici o legatura cu plimbatul prin parc sau cu aspiratul camerelor). Macar 15 minute de exercitii din cele mai simple (muschii de la gat, abdomen, talie, picioare, orice fel de extindere).
  
Acestea sunt obiceiurile mele, care au o durata de cel putin 15 minute. Pentru realizarea lor nu e nevoie sa sacrific timpul alocat familiei, gatitului sau altor responsabilitati pe care le am. Ele sunt foarte accesibile, punerea in practica a acestor obiceiuri nu depinde de conditiile climaterice, nu necesita prezenta altor persoane, si sunt valabile chiar si cand merg in vacanta. Este vorba de un pic mai multa disciplina. Ele ma ajuta sa fiu bine, atat spiritual cat si fizic :D. O mare parte din aceste obiceiuri se desfasoara chiar in rutina mea de dimineata, care incepe la 5.00.

Noi toti suntem la fel, toti avem 24 de ore intr-o zi, dar micile obiceiuri ne diferentiaza pe termen lung. 

"In putin se afla totul. Copilul este mic, dar in el este cuprins omul; creerul este stramt, dar el adoposteste cugetarea; ochiul nu este decat un punct, dar care imbratiseaza spatii imense."
din cartea citita recent Doamna cu Camelii de Alexandres Duma 

4 comentarii:

  1. Ce "faine " obiceiuri ai...am de lucru la multe dintre ele si sper sa incep cat de repede.Imi place si planificarea ta,numai cand te uiti la pictograme iti vine sa te apuci sa faci ceva.Abia astept sa ne povestesti despre visele tale...Spor in toate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie imi plac pictogramele, pacat ca "stau nemiscate acolo in agenda" imi indica doar ce am de facut dar nu fac si treaba in sine :))) asta imi revine mie. Si tie spor la obiceiurile pe care ti le fixezi :)

    RăspundețiȘtergere