vineri, 9 noiembrie 2018

Fragmente pentru suflet


"Vremea e aspra, ploua, bate vantul si e frig, astfel trebuie sa apelam si la haina groasa si la soba. Dar nu intotdeauna aerul cald si vremea senina sunt de folos. Ele aduc in plante viermi si alte ganganii, care dauneaza roadelor bune. Asa se intimpla si in alcatuirea noastra duhovniceasca:  lucrarea harului, pacea, calmul si linistea din partea patimilor, daca sunt cu noi tot timpul, este primejdios, deoarece putem ajunge la ingamfare si putem pierde ocrotirea lui Dumnezeu si nu vom maii fi iscusiti in lupta cu patimile si ne vom abate de la calea cea stramta. De aceea, Dumnezeu ne incearca prin lucruri potrivnice, ca sa ne cunoastem neputinta, sa ne deprindem cu rabdarea si smerenia." (Cuviosul Macaria, Filocalia Staretilor de la Optina. Vol.I)

"Iti doresti pace si liniste sufleteasca, dar aceasta este rasplata harului lui Dumnezeu pentru osteneli, nevointe si rabdarea ispitelor...Iar tu ce ai rabdat, de cauti rasplata? Smereste-te si socoteste-te nevrednica de ea. Si iti aduc aminte de la staretii cei duhovnicesti: linistea fuge de cel care o cauta, iar cine se da la cruce cu smerita cugetare, acela dobindeste linistea."  (Cuviosul Macaria, Filocalia Staretilor de la Optina. Vol.I)

Coltisorul de lectura...

"Dumnezeu de multe ori Se pleaca si spre vaicarerile noastre, dar ce minunat ar fi ca oamenii sa nu fie asa vaicariciosi! Sa aiba acea incredere in Dumnezeu." Pr. Ciprian 

4 comentarii:

  1. Daniela, cât de frumos! Mulțumesc pentru cuvântul de folos, și imaginile sunt extraordinare.. Foarte odihnitoare! Bucurii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! si mie mi-a placut cuvintele, de asta m-am si gandit sa le impart cu voi :)

      Ștergere
  2. ce placut e la tine!staretii de la optina sunt preferatii mei!

    RăspundețiȘtergere